top of page
photo.interview.alina_edited.jpg

Tara in care varstnicii au un viitor!

 

Interview en exclusivité avec

Alina Ion

Fondator si Director

Centrul Sfanta Sava  

Editie speciala : ROMANIA VIZIONARA

pentru un mai bun secol 21

 

by Ingrid Vaileanu 

Interview Francophone: Care este rolul Centrului de vârstnici în societatea secolului 21 și cum ați rezuma obiectivele dar și cum ați rezuma obiectivele dar și barierele și soluțiile actuale?

Alina Ion: La centrul Sfântul Sava ne-am asumat un rol aproape singular în România în raport cu ceea ce trebuie să facă pentru acești oameni sistemul public de sănătate din țară. 

Și anume: preluăm oameni ale căror cazuri grave de sănătate combinate cu vârsta înaintată”sunt alungate”din spitalele românești de însăși politica publică din sistemul sanitar românesc și, evident îi aducem la noi, pentru a le oferi îngrijirea medicală, sprirituală și, pe de altă parte,  deminitatea meritată după o viață de muncă pentru propria lor țară, atunci când țara a uitat de ei. 

Interview Francophone: Care sunt barierele ? 

Alina Ion: Neimplicarea și indiferența decidenților politici în suportul pe care ar trebuie să îl ofere, atât legislativ cât și material, dar și schimbarea mentalității că un bătrân este o adevărată povară pentru stat. 

Interview Francophone: Care pot fi solutiile ? 

Alina Ion: Mi-am propus ca, atâta timp cât voi trăi să pot alina durerea persoanelor vârstnice, să le pot oferi îngrijiri medicale, dragoste și demnitate umană. Încrederea în ei, încrederea în noi, în copii ce vor veni după noi.În același timp, mi-am propus să le ofer din tot sufletul dragoste și zâmbet în priviri. Să nu le lipsească nimic. De altfel, puterea mea izvorăște din dragostea cu care fiecare pacient mă privește. Voi continua să lupt pentru părinții noștri, astăzi în vârstă, care ne-au clădit o țară minunată sacrificându-și propria lor viață pentru o Românie frumoasă. Noi am moștenit această țară de la ei, iar ei ne-au învățat pe noi să fim oameni și să dăruim și noi la rândul nostru o țară așa cum am primit-o de la ei. 

Interview Francophone: Cum ați dori să evolueze legile și regulamentele pentru a putea asigura o mai bună îngrijire a tuturor vârstnicilor?

Alina Ion: Din punctul meu de vedere importante sunt așa:

  • Crearea de politici publice de sănătate gândite în beneficiul persoanelor de vârsta a treia 

  • Alocarea de resurse financiare suficiente și bine gestionate

  • Controlul banilor publici alocați în scopuri precise în sistemul de sănătate

  • Crearea de cursuri pentru formarea specialiștilor care urmează să lucreze cu persoane vârstnice dar și bolnave. Managementul politicilor socio-medicale ar trebui să ofere cursuri în care se va pune accent pe practica medicală și pe selectarea personalului ce urmează să îngrijească persoanele de vârsta a treia (să iubească oamenii). 

 

Interview Francophone: Care sunt sfaturile pentru Generațiile actuale?

Alina Ion: Să nu privească niciodată vârstnicul ca pe o sursă de venit. Să se uite în ochii lui și să se vadă pe el în timp, peste niște ani, când va fi la fel, și să îl îngrijească ca și cum s-ar îngriji pe el personal. 

Interview Francophone: Cum vă imaginați progresul de mâine și ce sfaturi..?

Alina Ion: În Europa acest sistem public este unul foarte bine pus la punct și există de niște ani buni. Noi, ca țară membră a UE ar trebui doar să aplicăm programele socio-medicale existente la nivel european. Fiindcă știți ce face Europa? Își iubește vârstnicii (părinții)! Și le oferă un întreg suport moral și financiar atât lor ca pacienți cât și familiilor lor.

Interview Francophone: Care este experienta pozitivă pe care o considerati importanta in practicarea meseriei dumneavoastra? 

Alina Ion: Una dintre ele o reprezintă persoanele vârstnice venite fără nicio speranță că vor mai putea merge vreodată și acea bucurie care li se citește în ochi după primii pași făcuți pe propriile picioare. Iată una dintre marile experiențe pozitive care au loc la Centrul Sfântul Sava. 

 

Interview Francophone: Care credeti ca poate fi rolul României în UE? 

Alina Ion: Doar copii de mâine ai României, ei mai pot schimba ceva în viitor, în bine, în propria lor țară. Copii frumoși ai României sunt copii Europei și doar ei vor crea o țară frumoasă cu politici de sănătate viabile. Împreună vom fi o Europă a marilor împliniri și trăiri!

bottom of page