top of page

Quand un maire européen visionnaire devient President de son pays,  la Roumanie

qui s'apprête à prendre la présidence de l'UE en début  2019

by Ingrid Vaileanu 

Interview réalisée le 24 septembre 2014 en exclusivité pour Interview Francophone par le maire Klaus Iohannis, actuel President de la Roumanie, pays qui célèbre 100 ans d'Union Nationale en 2018 et qui sera à la Présidence de l'UE en 2019.

 

Question: 

Ati reusit sa oferiti o reputatie internationala e exceptée pentru Sibiu, capitale europeans a culture in 2009. Ce rôle credeti ca for avea oracle in dezvoltarea economics europeana compatibila cu responsabilitatea sociala si environemenale ? 

Klaus Iohannis: 

Dezvoltarea economică a întregii țări și dezvoltarea comunităților locale sunt strâns legate. Cu cât integrarea europeană devine mai profundă, cu atât mai mult dezvoltarea va deveni apanajul forțelor economice locale și regionale.

Pe de o parte politicile economice ale unui stat, politicile care privesc investitorii străini, măsurile de încurajare a mediului economic, toate acestea țin de Guvern și ar trebui să ilustreze o anumită viziune de dezvoltare economică pe termen lung. Pe de altă parte, prosperitatea economică a comunităților locale contribuie la buna funcționare a statului și a sistemelor publice, prin contribuțiile la bugetul de stat și prin contribuția la mediul economic general al țării.

 

Pe de altă parte, comunitățile locale au fiecare forța să își construiască propriul mediu economic, în interiorul strategiilor statale. Comunitățile locale dispun de o anumită forță de muncă. Dacă vorbim despre Sibiu, acesta este un oraș universitar care oferă forță de muncă bine calificată, un argument puternic pentru potențiali investitori. De asemenea, deschiderea și sprijinul oferit investitorilor de către autoritățile locale în condițiile legislației este foarte important. Sprijinul acordat investitorilor pentru parcurgerea birocrației este important și perceput de investitori ca o deschidere binevenită din partea comunității locale. Vorbind din nou de exemplul concret al Sibiului, am creat acea zonă industrială, am pus la dispoziția investitorilor terenuri la prețuri bune și am investit în viabilizarea acestei zone prin crearea de rețele de utilități și drumuri. Toate aceste măsuri au încurajat investitorii, în prezent funcționând aici 28 de unități de producție cu peste 12.000 de locuri de muncă.

 

De la nivelul național putem extrapola la nivel european. Prosperitatea fiecărei țări, construirea unui mediu economic puternic, stabil, contribuie la prosperitatea Uniunii de state care are nevoie de actori economici puternici.

 

Question:  

Care este opinia dumneavoastra despre capacitatea modelului economic actual ( sau necesitatea evolutiei lui) de a crea valoare locala - externalitati pozitive -  (job-uri, protectia mediului, sanatate, etc) in plus de valoare monetara, financiara? Cum vedeti rolul Romaniei ca membru al UE in a contribui la evolutia modelului economic si de societate pentru a integra de ex ante aceste obiective interdependente: financiare, sociale si environementale.

Klaus Iohannis: 

În primul rând, a vorbi despre un viitor model de economie și societate însemnă, în mod necesar, să ne însușim în prealabil câteva lecții ale istoriei recente. Pe de o parte, în cadrul Uniunii Europene, dezvoltarea actuală poartă amprenta exigențelor comunitare, în planul instituțional și al politicilor comune. Pe de altă parte, criza economică recentă a dezvăluit nu doar eșecuri și slăbiciuni, ci și oportunități de reformă și reconstrucție instituțională, la nivel național și european.

 

Avem întrunite, așadar, atât contextul cât și momentul de a înțelege nevoia de schimbare, care va contura cât de curând, în opinia mea, un altfel de model de economie, de dezvoltare economică și coeziune socială. Este greu de conceput că poate fi perpetuat în continuare un model economic cantitativist, bazat pe expansiune bugetară, deficite publice și rostogolirea, de la o generație la alta, a poverii datoriilor statale. De altfel, la nivel de Uniune Europeană se recunoaște necesitatea corecțiilor și faptul că trebuie să ne îndreptăm într-o altă direcție. Mă refer la direcția unei dezvoltări economice și societale sustenabile, care să concilieze în mod coerent exigențele prezentului cu provocările viitorului.

 

În viziunea pe care eu o împărtășesc, expusă de altfel în proiectul meu prezidențial, modelul economic de dezvoltare trebuie axat pe investiții și competitivitate, însă într-un cadru de predictibilitate (fiscală, legislativă) și stabilitate macroeconomică. În spațiul economic european, fiecare țară trebuie să își exploateze cât mai bine propriile avantaje competitive. Forța dezvoltării vine din extinderea și valorificarea oportunităților de business, de aceea contează atât de mult politicile structurale, care trebuie să corecteze dezechilibre și să asigure însănătoșirea economiei. În prezent, la nivelul UE, preocupările decidenților sunt axate nemijlocit pe promovarea investițiilor. Mediul de afaceri de peste tot resimte nevoia unui plus de capitalizare, prin diverse mecanisme instituționale și financiare.

 

De exemplu, sper ca ținta aderării în 2019 la spațiul euro să atragă pentru România și o dinamică așteptată a progreselor economice. Însă pentru a adera la zona euro cu beneficii depline pentru toată lumea, trebuie să fim suficient de pregătiți în termeni de competitivitate economică. Eu sper ca România să devină tot mai conectată la spațiul european, dincolo de performanța comercială în cadrul pieței comune, și cu precădere în planul reformelor instituționale și al exigențelor europene. În opinia mea, cheia prosperității noastre este o economie performantă, competitivă, căci numai în acest context putem spera să avem și sisteme publice eficiente, care să funcționeze cu adevărat în beneficiul cetățeanului.

 

Question:   

Les etudiants roumains qui ont fait des etudes en Europe et dans le monde veulent jouer un role important dans le developpement de la Roumanie meme s 'ils choisissent de suivre leurs carrieres profesionnelles brillantes a  l international. Comment encourager ces BICULTURELS a developper des projets avec la Roumanie en creant des ponts de confiance avec des structures credibles a l international?

Klaus Iohannis: 

Conștiința apartenenței la o țară a fiecăruia dintre noi rămâne puternică. Am câștigat în plus conștiința apartenenței la Uniunea Europeană. O parte din tinerii care au plecat din România pentru a-și continua studiile în străinătate decid să se întoarcă, însă o parte decid să rămână în țara unde și-au continuat studiile. Și acești tineri rămân însă strâns legați de România. Ca stat, trebuie să gândim un sistem de a ne aduce înapoi tinerii, încurajându-i să revină în țară sau, în cazul în care decid să rămână acolo, să le creăm punți prin care pot contribui în comunitatea din țară.

 

Este îngrijorător faptul că, după cum arată statisticile, atât de mulți tineri români doresc să lucreze în alte țări, deși șomajul în rîndul tinerilor este o problemă delicată nu doar la noi. Soluțiile nu sunt neapărat punctuale, ci trebuie înscrise într-o anumită viziune cu privire la relația dintre școală și viață, dintre sistemul educațional și piața muncii. Dintotdeauna am considerat că educația nu trebuie privită ca scop în sine, ci ca investiție pe termen lung. Din acest punct de vedere, șomajul ridicat în rîndul tinerilor în România reflectă nu doar neajunsuri ale economiei, ale pieței muncii, ci și o problemă structurală profundă a școlii românești. De aceea, în opinia mea, sistemul educațional are nevoie de mai multă flexibilitate, astfel încât să poată evolua în pas cu exigențele economiei.

 

Un posibil instrument prin care putem să îi încurajm pe tinerii români să revină în țară este includerea acestor tineri instruiți în programe de încurajare a inițiativei private prin care să le oferim sprijin în deschiderea de afaceri, programe care presupun acordarea de ajutoare financiare rambursabile în condiții mai bune sau chiar includerea acestora în proiecte cu fonduri europene, aceștia având astfel ocazia să își folosească experiența și să beneficieze de un sprijin important chiar la începutul carierei lor. În același timp, e la fel de important să găsim soluții pentru ca în țară să existe un mediu stabil, un nivel de trai mai ridicat, o predictibilitate mai mare a legislației și un mediu economic mai puternic. Dacă aceste premise există, avem șanse să îi aducem înapoi pe acești tineri.

 

Question:   

Comment faut il envisager capitaliser sur cette education internationale pour developper la Roumanie et les relations avec les partenaires europeens?

Klaus Iohannis: 

În ceea ce privește capitalizarea educației internaționale a studenților, dacă reușim să îi determinăm să se întoarcă în țară este deja un câștig. În orice mediu vor activa profesional acești tineri, sunt convins că vor reuși să contribuie activ, reprezentând ei înșiși punți de legătură între România și statul european în care și-au continuat studiile timp de 5 sau 6 ani.

 

Dar vreau să precizez ceva. La fel de valoroși sunt și tinerii care decid să își continue studiile în țară. Avem tineri valoroși și foarte bine instruiți, în ciuda unui sistem care funcționează acum cu greutate și de aceea este foarte important să îmbunătățim sistemul educațional pentru a le crea condițiile chiar la ei în țară.

 

Question:   

Quel est votre conseil pour les etudiants et cadres roumains qui ont fait des etudes a l international?

Klaus Iohannis: 

Îi încurajez să se întoarcă în țară pentru a ne sprijini în proiecte. Dacă decid însă să rămână în țara unde au făcut studiile, îi așteptăm să contribuie cu experiența acumulată și în mediul din țară, creând punți între două state europene, acesta fiind de altfel unul dintre principiile care stau la baza Uniunii. Legăturile dintre statele europene se creează și în acest fel. 

bottom of page